Boekje over bekend pand op de Vismarkt

Vrijwel iedereen die wel eens een bezoek gebracht heeft aan Utrecht kent het pand. Je hoeft alleen maar te zeggen “Graaf Floris” en men zegt “Ah, daar waar je appelbollen kunt eten!”



De geschiedenis van het pand Vismarkt 13, in het midden van deze prachtige straat, is nu onderzocht.

Het onderzoek heeft geleid tot een leuk boekje, vol met wetenswaardigheden en prachtige foto’s.

Gebouwd op de resten van het keizerlijk paleis Lofen heeft het pand een interessante geschiedenis. Lange tijd stonden er drie smalle huisjes, waarin, niet verrassend, viswinkels zaten.

Jim Terlingen (1965), die het grootste deel van zijn leven in het bovenhuis van het pand woonde, heeft het boekje in eigen beheer uitgegeven.

Vishandelaar Kees Engelman maakte er eind 19e eeuw één pand van. En daar stond dan ook de wieg van een zoon van hem, de bekende dichter-schrijver Jan Engelman.

Het boekje (44 pagina's, A5-formaat) is zeer overzichtelijk geschreven en rijk geïllustreerd.

Aan de muur zitten op dit moment nog steeds de haken die tussen 1906 en 1940 hofleveranciersschilden droegen. Na de oorlog kwamen ze niet meer terug; de winkeleigenaar, een broer van Jan Engelman, bleek een aanhanger van de NSB (zie hieronder).

De prijs is 12 euro. Dat is exclusief de verzendkosten.
U kunt het hier bestellen.
ISBN: 9789464187113 
   
------------------------------------------------
Op deze besloten site heb ik voor de Engelman-familieleden en andere geïnteresseerden details staan over de familie die in de Tweede Wereldoorlog in het pand zat.

Mail me met je verzoek. Na mijn toestemming, kun je je inschrijven met een gratis Google-account aan: dat doe je hier.